Anmeldelse

The Menu

4½ ud af 5 kokkehuer

Her har vi så endnu en film fra 2022, som ikke blev nomineret til nogen Oscars, selv om den som social satire er lysår bedre end Ruben Östlunds “Triangle of Sadness”, der ganske uforståeligt kom med på listen. Historiens mikrokosmos er dog ikke et krydstogtskib, men en gourmetrestaurant, og filmens skabere har formentlig besøgt danske Noma (der de sidste mange år har kunnet jonglere med Michelinstjerner) eller i hvert fald nærstuderet fænomenet “nyt nordisk køkken”, som de gør tykt  og veloplagt grin med. Jeg vil ikke spøjle handlingen, men temaet er “Kejserens nye klæder” med et stort twist, og jeg kan godt love dig, at du ikke kommer til at kede dig.

Ralph Fiennes er gourmetkøkkenchefen på restauranten Hawthorn, der ligger på en isoleret ø, hvor han sammen med en flok trofaste medhjælpere kreerer eksotiske midagsretter til snobber, som er villige til at betale 1250 dollars for en kulinarisk oplevelse, men ikke nødvendigvis kommer til at gå mætte hjem. Blandt de prominente gæster denne aften ses forretningsfolk, hollywoodkendisser, kunstsamlere, en madanmelder og hendes redaktør samt køkkenchefens største fan, den unge Tyler, som har fået afbud fra sin partner og i stedet har medbragt veninden Margot, som ikke ved noget om haute cuisine, men bare kan lide god mad.

Som sagt vil jeg ikke røbe noget som helst, ud over at middagen bestemt ikke kommer til at gå, som de fremmødte forventer. Når jeg siger, at filmen er en kulsort komedie med horror-ingredienser, har jeg sikkert allerede afsløret for meget.

Margot spilles af Anya Taylor-Joy (“Queen’s Gambit”), Tyler af Nicholas Hoult (“Mad Max: Fury Road”), og John Leguizamo spiller næsten sig selv, krediteret som “Movie Star”.

Ligger på Disney+. God appetit!