Anmeldelse

The English (miniserie i 6 afsnit)

 

5 ud af 5 rygende seksløbere

Mens jeg stadig havde armene i vejret over miniserien 1883, kom den BBC-producerede The English på Prime, og den viste sig at være mindst lige så god. Jeg vil faktisk kalde den et lille mesterværk, der slår bro til “den gode gamle cowboyfilm”, som ellers er dømt ude med sit hvide overherredømme og politisk ukorrekte verdensbillede. Af samme grund forekommer selv en nytænkning af genren vanskelig. Men det lykkes for denne serie, som både er en fryd for øjet og vildt ambitiøs som et klassisk drama om hævn og barbari.

Historien starter som en Sergio Leone-western på både billed- og musiksiden. Og også handlingsmæssigt kan der drages paralleller til den italienske mester: Den engelske lady Cornelia Locke (Emily Blunt) ankommer i 1890 til det vilde vesten for at opspore den afskyelige mand, der er ansvarlig for hendes søns død. Hun støder tilfældigt ind i en etnisk pawnee, den tidligere kavalerispejder Eli Whipp (Chaske Spencer), som er på vej hjem til en jordlod, han er blevet lovet for sine tjenester, men som han næppe nogensinde kommer til at eje. Det umage par virker måske umiddelbart som en fortælleteknisk konstruktion, men begge fremstår som ægte, spillevende mennesker kastet ud i et sindsoprivende drama i et nådesløst og brutalt miljø, hvor døden lurer konstant.

Parret suppleres undervejs af en række kendte karakterskuespillere, eksempelvis Toby Jones som diligencekusk og Cieran Hinds som nederdrægtig hoteldirektør. Og overskurken portrætteres modbydelig oplagt af Rafe Spall, som man kommer til at hade af et godt hjerte, hvilket naturligvis også er meningen.

På trods af den udpenslede vold er serien en slowburner. De første par afsnit er svære at følge, simpelthen fordi det er umuligt at forstå mange af personernes motivation uden de afslørende begivenheder, der kommer i afsnit fire, men belønningen er stor for dem, der er villige til at følge med på den lange rejse. Serien, der er skrevet og instrueret af Hugo Blick, tager sig god tid til at skildre de smukke omgivelser og nærstudere de blodige detaljer.

Jeg åd alle seks afsnit på en weekend.