Anmeldelse

The Boys from Brazil (1978)

 

4 ud af 5 eksperimenterende SS-læger

Det er svært ikke at spøjle plottet, hvis man skal give et fyldestgørende handlingsreferat, men jeg forsøger: Ezra Liebermann, en gammel jødisk nazijæger snydt ud af næsen på Simon Wiesenthal, finder ud af, at overlægen fra Auschwitz, Josef Mengele, lever i Paraguay og smeder lumske planer sammen med andre gamle nazister. Så får I ikke mere.

Det er et rigtig godt plot brygget af Ira Levin i romanen af samme navn, og derfor også titlens Brasilien (hvor bogen foregår), selv om stedet i filmen er flyttet til Paraguay, måske fordi Mengele levede dér (hvilket dog ikke var officielt kendt). SS-lægen døde i 1979 og har således kunnet nå at se filmen. Grogory Peck blev i sin tid rost meget for sin skurkerolle som Mengele, men jeg synes, at Olivier er suverænt bedre som den gamle nazijæger. En ung Bruno Ganz medvirker kortvarigt som forklarende forsker.

Slutningen skriger efter en fortsættelse, som nogen burde realisere med en tv-serie. Det er som sagt en god historie, og det, der dengang (næsten) var science fiction, er konkret videnskab i dag.