Anmeldelse

1883 (miniserie i 10 dele)

5 ud af 5 ulyksalige prærie-odysseer.

Dette er forhistorien til tv-serien “Yellowstone”, men den kan sagtens ses uden kendskab til efterfølgeren. Det er efter min mening Taylor Sheridans fineste værk til dato, og det siger ikke så lidt.

Elsa Dutton (Isabel May) og hendes familie er brudt op fra Tennessee og nu på langfart mod det frugtbare Oregon. Elsas far, James (Tim McGraw) aftaler i Texas at følges med Shea Brennan (Sam Elliott) og Thomas (LaMonica Garrett), der leder en gruppe tyske pionerer, som også søger et bedre liv, men er naivt uvidende om de ufattelige farer, der venter dem i vildmarken.

Jeg kender kun Tim McGraw som sanger, men han viser sig også at være en fremragende skuespiller, og det samme er hans kone, sangeren Faith Hill, som også spiller hans hustru i serien. Den ubestridte stjerne er dog Isabel May, gennem hvis øjne historien fortælles. Sam Elliott med den dybe stemme og det kraftige overskæg portrætterer igen den arketypiske cowboy, og der er cameos fra Rita Wilson og Billy Bob Thornton (samt Tom Hanks, som godt nok kun er på skærmen i et par minutter).

Det er en historie med slanger, uvejr, dysenteri, indianere og fredløse banditter, og den har vi set mange gange før, men kun sjældent i denne kvalitet. Serien er efter min mening den bedste tv-western siden “Lonesome Dove”. Den vil snart blive efterfulgt af “1923” med Harrison Ford og Helen Mirren, og den ser vi frem til.