Nightmare Alley (2022)

5 ud af 5 elektriske damer

Nogle kritikere brokker sig over, at denne film noir med en spilletid på 2½ time er alt for lang, men jeg nød hvert et sekund af den og ville ikke have haft noget mod en time mere. Historien er mesterinstruktøren Guillermo del Toros visualisering af William Lindsay Greshams bog af samme navn fra 1946, der første gang blev filmatiseret i 1947 med Tyrone Power i hovedrollen som Stanton Carlisle, der her spilles af en Bradley Cooper i topform.

Vi følger Stanton, fra han sidst i fyrrerne (på flugt fra sin fortid) tilfældigt ender som daglejer i et omrejsende tivoli, til han et par år senere når til tops i underholdningsverdenen med et tankelæsernummer, som nogle tager for den ægte vare. Her møder han filmens femme fatale, psykiateren Lilith Ritter (Cate Blanchett), og sammen planlægger de at malke en af hendes klienter (Richard Jenkins) for en formue ved at bilde denne ind, at Stanton kan kommunikere med hans afdøde hustru.

Ud over disse skuespillere byder filmen på et imponerende galleri af birollestjerner: Rooney Mara, Willem Dafoe, Ron Perlman, Toni Colette, David Strathairn og Mary Steenburgen, og lur mig, om der ikke er oscarnomineringer på vej over hele linjen. Danske Dan Laustsen fortjener i hvert fald den statuette, han ikke fik for “The Shape of Water”. Billedsiden er intet mindre end fænomenal.

Anbefales gloende varmt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *